maandag 8 mei 2017

Klungelig

 Van een mogelijk gebroken bovenarm nu naar een mogelijk afgescheurde bicepspees. Een orthopeed kan dat blijkbaar niet met zekerheid zeggen. Dus een of ander magnetisch onderzoek moet helderheid verschaffen. Het apparaat staat in een commerciële instelling en daar is pas over 17 dagen plaats. Populair ding. Het kost een klauw met geld en in de tussentijd is er dus niks te zeggen en zijn er geen adviezen te geven. Daar zakt dan toch je broek van af.

 Dus maar zelf gaan googlen (orthopedie-web.be) :

 Symptomen 
 Soms herinneren patiënten een krak' gehoord of gevoeld te hebben, onmiddellijk gevolgd door een scherpe pijn. Nadien kan een blauwe plek verschijnen in het midden van de bovenarm. Daarbij kan er een zichtbare, balvormige zwelling verschijnen, vooral bij de jongere patiënten na een traumatische ruptuur. Uiteindelijk kan er duidelijke krachtsvermindering bestaan bij het plooien van de elleboog of de schouder of het roteren van de voorarm met de arm naar boven (supinatie)

 Diagnose 
 De diagnose van een bicepsruptuur wordt gesteld op basis van symptomen, klinisch onderzoek op de raadpleging en eventueel technische onderzoekingen. Vooral klinisch onderzoek met aantoonbare krachtsvermindering, balvormige zwelling ter hoogte van de voorzijde van de bovenarm zijn suggestief. Standaard radiografische opnames kunnen de klassieke tekenen van impingement vertonen met botsporen onder het acromion. Eventueel kan een magnetisch resonantie onderzoek de definitieve diagnose bevestigen en/ of differentiëren tussen een volledige of gedeeltelijke scheur. Geassocieerde pathologie kan gelijktijdig opgespoord worden.

Behandeling 
 Gewoonlijk wordt een bicepspeesruptuur niet-operatief behandeld, zeker in de oudere populatie. Het niet herstellen van deze pees leidt slechts tot matige krachtsvermindering, mede doordat er nog een tweede, kleinere bicepsspees (korte bicepspees, zie: anatomie) blijft functioneren. Kracht bij het plooien van de elleboog is hierdoor slechts gering vermindert. De belangrijkste krachtsvermindering treedt op voor draaien van de voorarm met de handpalm naar boven, d.i. supinatie.

 Ja, dus die krak. Nee, geen scherpe pijn. Ja, een blauwe vlek midden op de bovenarm. Nee, geen  balvormige zwelling. Een scheuring van de bicepspees dus, maar niet volledig (want pijn en geen bolvorming uitstulping van de losgeschoten spier). Dat had direct geconstateerd kunnen worden, nadat gebleken was, dat de arm niet gebroken was ipv een week wachten voor een tweede foto en weer een week wachten om verder te zien. En nu geen RMN, in Nederland NMR onderzoek om iets te bevestigen, wat zelfs een leek duidelijk is en dus niks opereren. Stelletje geldbeluste nitwitten. Het kost een middag, maar dan heb je ook niks. Morgen de bijbehorende oefeningen bijeen googlen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten