zaterdag 27 mei 2017

Borrelgedachten

 Een late lunch of vroeg avondmaal. Het wordt eerder normaler, dan dat het lukt om de maaltijden vastgeprikt te krijgen op normale tijdstippen. Het ontbijt weet z'n plek, maar dat is dan ook direct de enige maaltijd van de dag, waarop dat van toepassing is. De lunch zit, net als vandaag vaker wel dan niet ergens tussen 3 en 4 in de middag ipv tussen 12 en 2. Voor mij valt dan vanzelf de avond weg. Toch al niet mijn favoriete eetmoment.

 Vanmiddag voor de verlate lunch richting Médias gereden. Een plek met een mooi, zelfs tot voetgangerscentrum gebombardeerde kern, waar echter bijna niks te beleven is op een paar cafés en eetgelegenheden na. Het leken er een paar meer geworden vergeleken met vorige zomer. Zolang is geleden dat we er gelopen hebben.

 Interessanter is de weg er naar toe. Als je groene en groene heuvels hebt, rijd je naar Médias door de groenste heuvels. Of het de lichtinval is of iets anders. Ik heb geen idee, maar steeds weer denk ik bij mezelf "Gut, wat is het groen hier". Grasbegroeid toppen, kortgehouden door schapen, wenig bomen en kleine akkers in het dal. De wijnbouwterrassen herinneren aan de betere tijden van Transilvania, toen de Sachen er de economie draaiende hielden. Zigeuners maar ook Roemenen hebben de huizen en grond in gepikt na hun vertrek begin jaren negentig (van de vorige eeuw). Maar ze mistte en missen de mentaliteit van de oorspronkelijke Duitsers.

 Men leeft inmiddels heel redelijk, huizen worden meer en meer opgeknapt, maar bedrijfsmatige activiteit heeft bijna altijd Duitse wortels. Of van achterblijvers, of van terugkomers of gewoon van derden. Of het zo goed is wat gebeurt .... Vooruitgang blijft iets dubbels hebben. Slowlife en kleinschaligheid heeft een hoop goede kanten. Ik zie liever paard-en-wagen dan die idioten in Duitse afdankertjes voorbij scheuren. Maar hou je het tegen? Het kan hier nog steeds een hoop kanten op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten