maandag 15 mei 2017

Efficiency

 Zou het genoeg geklaag zijn geweest voor vandaag. Terug naar doen? Domweg doen? Met koffiedrinken lukt dat iedere dag probleemloos. Met de afwas is het al wat minder en over de rest zal ik het maar niet hebben. Het is jammer, dat Mariana geen roeping voelt op het vlak van het huishouden. Wel poetsklusjes aannemen in Nederland maar in het eigen huis werkt dat anders en in elk geval niet op een manier, die in de buurt komt van wat ik me daar bij voorstel en gewend ben.

 Laat ik Mariana haar gang gaan, komen we in een soort permanente voorjaarsschoonmaak terecht. Dat aan de ene kant. Aan de andere kant heb ik haar vaak haar moeder terecht zien wijzen, als die weer eens vanalles op de grond kwakte. Je moet toch vegen tenslotte .... Maar dat soort mechanismen zitten dieper dan je denkt. Ik heb altijd geleerd om niks onnodig vuil de maken, niks te laten rondslingeren, niks achteloos weg te gooien etc. En ik geef toe qua aanrecht en mijn eigen werktafel ben ik daar deels van teruggekomen, maar voor de rest en zeker samenlevend probeer ik me d'r wel aan te houden.

 Voorbeeldje: Als ik onkruid verwijder, gaat dat direct in een emmer en die emmer leeg ik op de composthoop. Twee handelingen. Mariana maakt links en rechts hoopjes, doet die hoopjes tegenwoordig in een emmer ipv ze per hoopje naar de compost te dragen, veegt de plekken waar het spul heeft gelegen schoon, doet ook dat in de emmer en leegt de emmer op dezelfde composthoop. Altijd nog vijf handelingen.

 Zo moet na die ene keer koken de hele keuken onder handen genomen worden terwijl dat bij mij meer dan een week kan duren, na het eten ook de eetkamervloer gedaan worden ipv alleen de tafel en zo zijn er meer onhandigheden. Soms heeft het wat. Soms.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten