vrijdag 16 december 2016

F(l)appen

 Verbannen van cash. D'r worden een hoop argumenten voor aangedragen. Geen enkel van die argumenten, die ik tot op heden ben tegengekomen had iets wat me overtuigde. Niet zozeer van de noodzaak het contante geld te laten verdwijnen, maar meer als reden, omdat dat te willen.

 Het tegengaan van het criminele dan wel zwartgeld circuit is het meest genoemde argument en ws het minst valide. Zat alternatieven tenslotte. Dan is er natuurlijk de geldgeilheid van de banken met een hoog luiheidsgehalte. Electronisch cq digitaal is natuurlijk voor hen het gemak ten top en het geld verlaat de bank niet meer tot op het moment, dat het echt gebruikt wordt, en met wat geluk verschuift het enkel van rekening. Maar ook dat is slechts een halfzacht argument.

 Een of ander Amerikaanse econoom (Kenneth Rogoff) heeft een boek geschreven en gaat daarin uitgebreid op een argument in, dat voor mij wel een eye-opener was èn bovendien dè reden om die contanten nooit tot het niveau gereduceerd te willen zien, wat die beste meneer voorstelt. Nl. de mogelijkheid om van overheidswege voor serieus negatieve rentes te kunnen kiezen .... dat wil dus zeggen, dat de overheid bij behoefte (waarom zou het tot financiële crises beperkt blijven?) het kapitaal van personen, instellingen en bedrijven naar believen kan laten afromen door banken en andere geldbeherende instanties incl. die overheid zelf. Nu kun je in een dergelijke situatie je geld van de bank halen. In theorie tenminste.Van de pot gerukt!!! Maar dan ook compleet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten