zondag 9 april 2017

Bereidingswijze

 Of ik het kan veralgemeniseren weet ik niet zeker, maar ik heb het nu meermaals meegemaakt bij twee verschillende huishoudens. Het lijkt dus iets Roemeens te zijn. Je kunt het zien als 'haut cuisine', dat het maal onder de ogen van de gast wordt klaar gemaakt. Ik zou toch adviseren om op z'n minst het voorwerk gedaan te hebben. Stomme zaken als aardappes schillen, soepballen maken, etc. Gelukkig was de rest van de soep wel al klaar, anders hadden we er nu ws nog gezeten.

 In beide situaties telt mee, dat we òf in de keuken zitten òf in de leefruimte waar alles gebeurd, het soort slaap-/woon-/kook-/wasruimte zoals bij Mariana's moeder in 24. De conversatie lijdt er dus niet onder. Ik word wel een beetje zenuwachtig van het drukke gedoe.

 Beide vrouwen, waar het over gaat, sturen onder de voorbereidingen voor de maaltijd hun man aan voor de drankvoorziening, houden het gesprek gaande, in zoverre dat bij Mariana nodig is, dekken de tafel en wassen tussen de gangen alvast het gebruikt servies af. Niet echt de relaxte sfeer van uitgebreid en vooral aangenaam tafelen. Bij de koffie na het eten blijft de gastvrouwe eindelijk iets langer dan een minuut op haar stoel zitten en krijgt het samenzijn iets van de rust, de ik van begin af aan zou willen zien/hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten