zondag 30 april 2017

Afscheidstraining

 Weer een begrafenis achter de kiezen. Volgens mij gebeurd dat in Nederland of Frankrijk niet zo snel op zondag. Hoe het hier precies werkt, weet ik niet zeker, maar het heeft iets met 'zoveel dagen na de dood' van doen.

 Een uur had Mariana gezegd. Niet zo gek als de zondagsdienst normaal van 9 tot 12 duurt. Bij mijn aankomst net na eenen was de kist al buiten èn dicht en werd er druk gezongen. De dienst was dus al een tijdje bezig. Niet zo'n punt. Er kwamen nog de nodige mensen na me. Of je die dan moet verdenken van deel willen nemen aan de gemeenschappelijk maaltijd zonder de hele dienst te doorstaan, weet ik niet.

 Wat me opviel was het ontbreken van een schare zigeunerkinderen, die bij andere begrafenissen om de bezoekers cirkelen als aasgieren om de prooi in afwachting van het vertrek van de leeuwen. Lag het aan het slechte weer? Dat het zondag was? Was bij deze familie niks te halen? Ik zal eens informeren bij Mariana.

 De maaltijd heb ik overgeslagen. Niet vanwege de gegarandeerd geserveerde soep. Het leek me wat bizar om mijn activiteit bij gebrek aan taalvaardigheid te beperken tot het wegwerken van de opgediende gerechten. Mariana ontbrak en die praat normaal voor twee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten