donderdag 20 april 2017

Anachroon

 Het woord bestaat niet. Raar is dat. Anachronistisch wel en dat zocht ik. Synchroon en synchronistisch ook. 'Anachrone' in het Frans dan weer wel. Ik zou bijna opzoek gaan naar de nog ingepakte vanDalen's. Foutje van Google? Hoe het ook zij, het winters witte straatbeeld en de vallende sneeuw heeft bij het oranje licht van de straatlantarens iets misplaatsts. Het plaatje roept de Kerstsfeer op terwijl we net de Pasen achter de rug hebben. Het knarst en piept in mijn referentiekaders.

 Aan de ene kant is er iets van "Waar is de Kerstboorm?" en aan de andere kant komt mijn belevingswereld in opstand. Je mag wel van kortsluiting spreken of de fase op de groengele draad. Iets zit in elk geval verkeerd. Al Mariana's bloeiende hangpot- en borderplanten in de sneeuw. Nu was Mariana voorspelbaar aan de vroege kant, maar deze winterse stuip is erg aan de late kant. Kruisende seizoenen. De vloed doorkruist de eb of omgekeerd. Geen haarscherpe seizoenswisseling maar oprukken en gedwongen terugtrekken.

 Weten we weer wat we eigenlijk al wisten. De ijsheiligen zijn half mei. Gebrek aan geduld en het feit dat de winter geleden lijkt, maakt niet, dat je april je wil op kunt leggen. Maar mag het morgen aub weer van dat mooie voorjaar zijn??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten