zaterdag 19 mei 2018

Onkunde

 Mooi staaltje verkeerd gedrag vanochtend tijdens de hondentrek. Lopend over de heuveltoppen. Links en rechts nog een paar wolkenplukken in de dalen. De honden uitgewaaierd over wat je eufemistisch een hoofvlakte zou kunnen noemen. Ineens zie ik Rosa verstrakken. Nog voor ze begint te blaffen hebben twee andere honden het ook gezien en rennen in haar richting. De rest volgt het geblaf. Een man die iets zoekt. Slakkentijd is volgens mij voorbij en voor paddenstoelen lijkt het me wat vroeg. Maar oké.

 Man schrikt op, zijn hond, net iets kleiner dan middelmaat, begint te blaffen. Ipv zijn hond te corrigeren begint de man naar mijn groep te schreeuwen en met de zak, die hij in z'n handen heeft te zwaaien. Ik roep en fluit de honden terug. Dat werkt niet 100% maar genoeg om, laat ik zeggen, enige goodwill te tonen. De meute keert om en komt naar mij toe. Op dat moment rent de hond van de man blaffend achter de rest aan. De man doe niks, roept niet, corrigeert niet, niks. En dan verbaasd of kwaad zijn over mijn honden, die natuurlijk weer rechtsomkeerd de andere kant op gingen.  Eigenlijk had ik het van dat moment aan de honden moeten overlaten. Ik denk niet, dat ze veel kwaad in hun zin hadden, maar ik had wel willen zien hoe de man verder gereageerd had. Veel meer dan mij opzadelen met zijn onvermogen had er ws niet ingezeten.

 Op de terugweg alsof het een demonstratie was, kunnen zien hoe dat 'normaal' onder honden gaat. In de verte geblaf, maar blijkbaar voor ons bedoeld, want Bobby reageerde er vrijwel direct op. Uit de verte komen twee grote honden in onze richting gerend. Mijn meute rent hen blaffend tegemoet. Flokkie houdt als eerste in, vervolgens stopt ook Lady maar de dames en Bobby rennen door tot op een meter of 10-15 van de tegemoet komende honden, blaffen wat, keren om en komen terug. Eén van de andere honden loopt achter ze aan, waarop het trio omkeert en ditmaal tot bij de achteropkomende hond gaat. Die doet alsof zijn neus bloed, maar keert wel om en loopt terug. De rest blijft nog ff blaffen en komt dan weer mijn kant op. De andere hond blaft ook wat maar komt niet verder onze kant op. Ik loop door en de honden volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten