dinsdag 8 mei 2018

Heiligheid

'Van Agt over executies: ‘Niet over jaren ’70 oordelen met normen van nu’' Een kop uit de VK van vandaag. Ik wilde net schrijven, dat ik het een moedige uitspraak vond, zie ik dat het van De Speld is. Het satire-gehalte vind ik wel meevallen. Er lopen nogal wat discussies op het moment die zich een uitspraak als deze in de oren zouden moeten knopen. Naar mijn idee dan. Zwarte piet, #MeToo, het koloniale verleden, etc. Je kunt met je goed gevulde buik wel gaan bepalen dat kannibalisme in de IIe WO schandalig was, maar misschien een idee om jezelf in die situatie te verzetten? Concreet, wel te verstaan. Dat is een extreem voorbeeld, maar extremen werken vaak verhelderend.

 Niemand vrgt je het goed te praten, maar veroordelen met terugwerkende kracht van uit het nu, is me te makkelijk. Van mij mag je het hypocriet noemen. Grote bek, nooit ergens bij geweest, niks meegemaakt of net tientallen jaren gezwegen om je eigen hachie te redden. Ik raak er niet van onder de indruk. Wat wel indruk maakt, is het gemak, waarmee een hoop kapot wordt gemaakt.

 Hoe was het ook weer, wat ik een dag of wat geleden las?? Een kus opdringen heet tegenwoordige seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wordt een mooie wereld als iedereen maar gaat zitten afwachten en dan natuurlijk alsnog eerst toestemming vragen en uitgebreid afbaken waar 'Ja' echt 'Ja' is en waar het eigenlijk 'Nee' is en alle grijstinten daar tussenin. Ik weet niet. Ik heb het nooit gedaan, maar ik voel een onweerstaanbare drang opkomen om in passerende konten te knijpen, als ik de volgende keer in Nederland verblijf. En dat alles behalve genderneutraal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten