zaterdag 27 augustus 2016

Koffie

 De laatste kopjes uit het Italiaanse espresso-dingetje, dat je op het vuur moet zetten om het water omhoog door de koffie te jagen:

 "De Moka Express is in 1933 uitgevonden door de Italiaanse engineer Alfonso Bialetti en is gebaseerd op de push-theorie. In het onderste gedeelte (waterreservoir) wordt het water aan de kook gebracht. De geproduceerde stoom perst vervolgens het resterende water door de fijngemalen koffie in het middelste gedeelte. Het bovenste gedeelte vult zich met koffie.

 Geen espresso. Als de bovenkant gevuld is met koffie kan het gedronken worden. Hoewel het wel vaak gedacht wordt, drink je geen typische Italiaanse espresso. Het ‘stroperige’ van de espresso ontbreekt waardoor er ook geen cremalaagje wordt gevormd. De druk waarmee koffie en water in contact komt is namelijk met de mokapot vele malen lager dan met een espressomachine."

 En ik maar denken, dat ik iedere ochtend een espresso verkrachtte met minstens een kwart liter melk. Gelukkig blijkt dat dus niet het geval te zijn. Maar als het een beetje meezit, kan ik eind volgende week wel een echte espresso nuttigen èn in de ochtend een latte macchiato. En alles met één simpele druk op de knop. Pracht apparaaat. Twee verschillende bonenmalers met mix mogelijkheid. Het heftige spul voor de esperesso na de maaltijd en de mindere versie voor in de melk bij het ontwaken. Mariana vond het een beetje knullig, dat je bij een Irish coffee zelf de whisky moet verwarmen en de room halfvast moet kloppen. Tja, je kunt nu ook weer niet alles hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten