woensdag 24 augustus 2016

Infarcteus

  Voor mensen, die tegen Parijs opzien, omdat ze er voorbij moeten opweg naar hun zuidelijker gelegen vakantiebestemming, hèt standaardverhaal voor het merendeel van de gasten, die we op LpM mochten ontvangen, raad ik aan om een keertje dwars door Boekarest te rijden. Boekarest werd/wordt wel het Parijs van oost-Europa of klein-Parijs genoemd. Behalve dat dat werkelijk nergens op slaat, zelden zo'n onaantrekkelijke stad gezien, verslaat Boekarest Parijs met lengtes als het om de verkeersdrukte gaat.

 Waar Parijs inmiddels drie ringen kent, zijn ze in Boekarest net met iets begonnen dat ooit een 'Centura' moet worden. Parijs kent z'n boulevards en ook de nodige verkeersdrukte maar dat past in het totaal zonder het plaatje te verstoren. Terassen, pleinen (Republique, Bastille, Concorde, Opera, etc), restaurants en winkels in een bijna organische verwevenheid. Boekarest, behalve dat het daar met regelmaat vier en soms zelfs vijf banen breed in één richting dendert, mist het 'meer'-effect van de samenstellende delen. Het is één groot verkeersknooppunt. Als de vijfbaansbrede A2 was doorgetrokken tot aan het centraalstation in Amsterdam, zou je qua effect aardig in de buurt komen. Dat gecombineerd met de onvrijwillige Rotterdamse kaalslag, de communistische grootheidswaanzin, de smakeloze moderne opvulling in de na-oorlogsjaren en het plaatje is redelijk compleet. Wat nog van oude stadskern over is gebleven, is compleet in beslag genomen door eet- en drinktenten. De middenstand is, net als in steden als Cluj en Brasov uit het centrum verdwenen (verdreven?) en geconcentreerd in een aantal grote winkelcentra.

 Het is nu de tweede keer, dat ik er heel eventjes ben geweest, en ik moet zeggen het verleidt niet direct tot meer. Maar ik ga ergens de komende jaren de stad een herkansing geven en er iets meer dan een paar uur rondlopen. Zou me verbazen, als dat mijn mening zou veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten