vrijdag 30 augustus 2019

Waanzin

Even heel iets anders... de vreemde bochten waarin men zich tegenwoordig draait om aan de hedendaagse onzin van diversiteit en inclusiviteit te voldoen en de terechte kritiek daarop. En dat -godbeterehet- in een computerspel over een volledig bijeen gefantaseerde wereld ergens in de toekomst. Het zijn reacties op het artikel "Cyberpunk 2077 biedt geen gendertypes voor eigen personage" op www.gamer.nl.

Robert-Frans, 29 augustus 2019 18:33

'Hoe menselijk ben je nog wanneer je van lichaam veranderd.'

Interessante vraag. Ik geloof zelf namelijk dat we een ziel en een lichaam zíjn, dus niet enkel een lichaam hébben. En dat je geslacht daarom onlosmakelijk een fundamenteel deel van je menszijn uitmaakt, ook als je je niet expliciet man of vrouw zou voelen en ook als je lichaam zelf in de war is daarover. Het moedwillig verzwijgen van de geslachten, alsof ze er niet toe doen, lijkt mij daarom nu juist ook het ontkennen van een groot deel van onze menselijkheid.

Ik bedoel, spelers keuzes geven is natuurlijk prima, maar waarom mag ik in dat spel dan niet kiezen om mij expliciet als mán voor te stellen?
Kortom: waarom mag ik daar geen man zijn?
Waarom dat niet gewoon optioneel maken, in plaats van iedereen verplicht mee laten doen in het spel der ontkenning onder het mom van 'genderneutraliteit'?
Dat je dus gewoon kunt kiezen tussen man/vrouw/neutraal/geen keuze, met vervolgens dezelfde vrije keuze tussen de verschillende lichamen?
En hoe gaan ze dat dan doen met dialogen? Alle 'he's' en 'she's' vermijden en zo onvermijdelijk zeer geforceerde volzinnen produceren? Of gewoon helemaal geen enkele dialoog laten gebeuren (tegen jou)?

De discussie over transhumanisme en genderneutraliteit hebben misschien juist wel meer raakvlakken met elkaar dan menigeen denkt. Ik weet het eigenlijk wel zeker.

DevTrunks, 29 augustus 2019 18:59

@Robert-Frans Je gooit hier gender en geslacht door elkaar heen. Geslacht is biologisch. Gender is een sociaal ding. Wat CDPR hier doet is het gender-deel, dus het sociale, wegnemen zodat mannen en vrouwen een personage kunnen maken zonder dat zij te hoeven voldoen aan de karakteristieken die wij normaal gezien aan beide genders toeschrijven. Lang haar en make-up voor vrouwen, bijvoorbeeld.

"Ik bedoel, spelers keuzes geven is natuurlijk prima, maar waarom mag ik in dat spel dan niet kiezen om mij expliciet als mán voor te stellen?
Kortom: waarom mag ik daar geen man zijn?
Waarom dat niet gewoon optioneel maken, in plaats van iedereen verplicht mee laten doen in het spel der ontkenning onder het mom van 'genderneutraliteit'?"

Dat is het hele punt van CDPR. Als jij je als traditionele man wil uitdossen kan jij gerust je gang gaan. Daarentegen, als er mannen/vrouwen zijn die dat niet willen, hebben zij in deze game nu ook de keuze dat niet te doen. Dat is alles.

Ghost, 29 augustus 2019 19:46

@DevTrunks, geslacht is de letterlijke vertaling van (het Engelse) gender, niet meer en niet minder

Robert-Frans, 29 augustus 2019 20:50

@DevTrunks Ik begrijp je punt, maar in het dagelijks taalgebruik wordt met gender vaak ook wel degelijk geslacht bedoeld, ook omdat gender inderdaad Engels is voor geslacht, zoals Ghost al aangeeft.
Als men bijvoorbeeld spreekt over genderneutrale toiletten, dan bedoelt men daadwerkelijk dat er geen heren- en vrouwentoiletten meer zijn.
De genderneutraliteitsbeweging heeft dus wel degelijk een eigen, specifieke visie op de menselijke, biologische natuur, waar mensen zich naar zouden moeten schikken om echt vrij en inclusief te zijn.

Ik denk dat je het woord gender dus niet zonder meer uitsluitend sociaal kunt interpreteren, ook al omdat het sociale aspect natuurlijk net zo goed door onze menselijke, biologische natuur wordt ontwikkeld.
Je ziet dan ook dat zelfs in vrije, progressieve samenlevingen als de onze, mannen en vrouwen vaak geslachtsunieke keuzes maken, bijvoorbeeld dat mannen meer in de techniek te vinden zijn en vrouwen meer in de zorg.
Iets wat natuurlijk helemaal geen probleem is, maar volgens niet weinig 'genderneutralisten' weer wel, omdat dat niet strookt met hun ideologie en kijk op de menselijke natuur.

De ideologie achter het begrip genderneutraliteit is dan ook daadwerkelijk gericht op het zoveel mogelijk verzwijgen en bagatelliseren van de geslachten en de natuurlijke verschillen daartussen.
Waardoor je in een spel als deze dus blijkbaar ineens geen man kan zijn, maar enkel kan lijken op een man.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten