zondag 18 augustus 2019

Jaargetij

 Hoppa, op naar een wat normalere dag. De eerste augustusochtend met winterse frisheid in de lucht. Een (groot?) deel van de ooievaars is al vertrokken. De laatkomers treffen voorbereidingen voor vertrek. Een week of wat en ook die zullen in zuidelijke richting vertrokken zijn. Nog zeker twee mndn goed weer te gaan, als het een beetje meezit zelfs drie, maar de tekenen van de nadering van de winter zijn onmiskenbaar.

 Het is nu oppassen geblazen met de tomaten en pepers. Eén dip onder de nul aan de grond en het is afgelopen. Dahlia's idem dito, maar die eet je niet. Zal nog wel ff duren, maar het is ieder jaar weer een race tegen de klok. Het is niet voor niks, dat ook groene tomaten in het zuur worden gezet.. Vreemd genoeg heten ze dan geen tomaat meer, maar zijn in elk geval niet verloren gegaan.

 Hoe dat met de pepers gaat weet ik niet precies. De plant zelf kan niks van kou verdragen. Of de pepers dan ook verloren zijn, weet ik niet. Lijkt me eerlijk gezegd stug. Maar het zijn langzame groeiers. Ze trekken er pas aan als de temperatuur in de nacht bij of boven de 18º C blijft. in feite gaat het mn om de mndn juli en augustus. De 50-60 cm hoge struikjes hangen inmiddels vol met lange (spaanse) pepers, maar alles is nog groen. Zag vanochtend dat één peper een rooie punt begon te krijgen. Nu doet die kleur er voor de smaak niet toe, maar rood is naar mijn idee toch een echtere kleur voor een peper dan groen. En sambal, waar ze voor bedoeld zijn, zeker de 'oelek' variant is in groen geen gezicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten