donderdag 27 september 2018

Schakeleuvel

 Een dag! Een hele dag verkloot aan een reparatie, een hele dag! Op het moment dat ik vanochtend de wasmachine aanzette, schoot me te binnen dat Mariana het had gehad over een probleem met de pomp, die het water uit de put trekt en het leidingensysteem inpompt. Dat ding deed het niet meer. Goed twee jaar geleden het lekkende drukvat vervangen en nu was ws het elektrische schakelmechanisme aan de beurt.

 Sta je dan. De was in de machine, deels al nat want ook zonder pomp werkt het systeem, als het gevuld is, maar dan zonder druk. Je ziet zo de hele dag in elkaar zakken. Een echte vorm was er nog niet, maar repareren zat zeker niet in de wenslijn. Eerst de oorzaak achterhalen. 'Het ding doet het niet', kent vele mogelijkheden. Het schakelmechanisme, waarbij afhankelijk van de druk in het systeem de pomp aan- of afslaat, bleek de geest gegeven te hebben.

 Een nw schakelmechanisme was niet het punt. Je kunt hier gelukkig een hopen repareren. Het geheel vervangen is hier geen vanzelfsprekende optie. De aansluiting van nieuw op oud was ff improviseren maar ook dat ging redelijk gesmeerd. Minder vlotjes verliep het met het opnieuw starten van de pomp. De vervanging had als consequentie, dat al het water uit de pomp was gelopen en met lucht alleen pompt zo'n ding voor geen meter. Laat nou de bijvulschroef met geen mogelijkheid los te krijgen zijn. Kruipolie, steeksleutels, dopsleutels, waterpomptang, hameren, opwarmen niks geen beweging in te krijgen. Uiteindelijk de waterleiding losgekoppeld en zo proberen bij te vullen, wat met een hoop gedoe lukte, waarna de aansluiting van de drukmeter bleek te lekken. Weer legen, aansluiting dichten, weer bijvullen en klooien totdat de pomp het trok en het systeem in werking zette.

 Inmiddels was het, incl. een lunch buiten de deur want geen moment gehad om te koken, eind van de middag. Hallelujah. Uiteindelijk nog een keer terug om de wasmachine aan te zetten. Daar was alles om begonnen, toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten