donderdag 22 april 2021

Taalvaardig

 Ergens de afgelopen dagen stond een artikel in de VK, waarvan ik dacht "Dat gaat gezeik geven". En dat is dus ook gebeurd. Sloeg/slaat ook werkelijk nergens op: "Focus op foutloos taalgebruik is elitair en homogeen, en maakt onze taal ontoegankelijk." En wie krijgt zoiets uit z'n/haar keyboard gewrongen? Een dame die "masterstudent Crossover Creativity (is) aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht". Wil je het nog elitairer hebben?  Crossover Creativity .... wat voor soort baan vind je daarmee? Iets waarbij het correct spreken en schrijven van de Nederlandse taal een obstakel is?
 
 Uitspraak: "Zolang we in de taal aandacht blijven besteden aan hoog en laag, het onderscheid tussen langue en parole, geletterdheid en taalvaardigheid, wordt de taal gekoloniseerd door een homogene groep Noord-­Europese, witte, mannelijke en elitaire mensen.
 
 Reacties waren er legio oa van ene Kitty Herweijer op Twitter: "Mooi, ik schreef toevallig gisterochtend al een reactie op de zelffeliciterende, wereldvreemde hersengymnastiek van dit soort elitaire tuthola’s (m/v) met hun betuttelracisme en klassisme waardoor kinderen op achterstand worden gehouden."
 
 In een vlog (of is het podcast?), ik neem zelden de moeite die geheel uit te zitten, gaat ene Zihni Özdil dieper in op de onzin en de gevolgen en heeft het erover, dat dit links-progressieve nonsens is, enkel bedoeld om allochtonen of hoe dat tegenwoordig ook heet, dom en ongeschikt voor serieuze functies te houden. En daar zit wat in. Correct taalgebruik is niet elitair, het is de smeerolie van de maatschappij. Het is hypocriet van iemand, die daar gebruik van maakt, om te zeggen dat anderen, dat niet nodig zouden moet hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten