woensdag 28 april 2021

B(l)oeiend

 Gisteren zonder probleem de gewenste, langere rvs schroeven gevonden. Had meer zoekwerk verwacht. Het mag ook weleens meevallen. Kon ik direct opzoek naar Mariana, die natuurlijk doorgelopen was naar het bloemen en planten deel. Daar was nog steeds niet zoveel te beleven. Verbazingwekkend blijft dan de manier, waarop Mariana met het aanbod omgaat. In feite loopt ze iedere keer weer volledig blanco naar die afdeling toe, neemt het aanbod in ogenschouw en dan moet er gewoon iets gekocht worden. Dat iets is niet volledig willekeurig, maar zit er wel dicht tegenaan.

 Ik heb zo door de jaren heen al diverse malen gevraagd, wat het plan is met haar bloeiende binnenplaats. Verder dan 'kleur' en mn rozen kom je dan niet. Volgens mij zijn er de nodige criteria waar je bij de aankoop van planten op zou moeten letten. Om te beginnen natuurlijk regionaal/klimaatzone gebonden. Geen Bourgainville dus, die hier bijna het hele groeiseizoen nodig heeft om terug in blad te komen en vorig jaar op het aller-, allerlaatst van de zomer kleur kreeg. Oleanders zijn grensgevallen zolang ze verplaatsbaar blijven en 's winter naar binnen kunnen. Een paar graden vorst kunnen ze wel hebben, blijven kortom groen en laten niet alle bladeren vallen.

 Verder is er zoiets als groeihoogte (hoog/middel/laag), één-, meerjarig en vast, zon/halfschaduw en schaduw, voorjaars-/zomer- en najaarsbloeiers etc. En je zou voor kleurtinten kunnen kiezen. Een gele of blauw/paarse tuin. Maar dat gaat het zeker nooit worden. Kakelbont is het streven.

 Mariana kan ook slecht wachten. Koopt dus zelden kleine plantjes en al helemaal geen zaad. Het zijn altijd al tot bloei opgetrokken planten, zelfs als het eenjarig spul betreft, waar je dan verhoudingsgewijs een godsvermogen voor moet neertellen. Wat kaal is, moet opgevuld is Mariana's tuinadagium.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten