donderdag 8 april 2021

Zoektocht

 Zoeken op Google en ws met elke andere zoekmachine lijkt zo makkelijk, totdat je een keer iets in je hoofd heb maar geen feitelijke gegevens. Dan kan het rustig eens een halfuur duren eer je hebt, wat je weten wilde. Maar het kan erger. Vandaag ruim (!) anderhalf uur gesurft op de Duitse, Franse en Nederlandse versie van Google, voordat ik raak had.

 Je vult dan een eerste benadering in, die je vervolgens probeert te specificeren. Een stapje naar links of rechts, een aanvulling, een vertaling. Dan gooi er er een complete andere zienswijze tegenaan. Bladert door opsommingen. Bekijkt plaatjes.

 Wat ik wist, me herinnerde, want het is de nodige jaren geleden, dat ik er even mee bezig ben geweest, was, dat het door twee broers geschreven was, Frans, vertaald in Duits, over het einde van de 18e of 19e eeuw ging, het werk uit meerdere delen bestond en niet in iedere boekhandel te krijgen was. Vanwege dat laatste is de aanschaf er toen niet van gekomen. Ik was toen nog niet zo bestellerig op het internet of het internet minder prominent aanwezig dan tegenwoordig.

 Het leek me voldoende om bijna éénduidig een resultaat te voorschijn te toveren. Maar, nee dus. Na veel omwegen en uiteindelijk via een artikel uit de FAZ of FAS bij de elfdelige uitgave van de Gebroeders Goncourt uitgekomen, dat wat ik zocht. Schijnt niet meer nieuw te krijgen te zijn (checken!) en een tweedehands uitgave (zgan) kost ruim anderhalf keer de nieuwprijs. Ik krab me sinds vanmiddag achter mijn oren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten