zaterdag 17 april 2021

Spitverloop

 Het ging vandaag weer in een tempo van niks. Misschien moet ik nog weer een uurtje naar buiten. Nou, nee. De temperatuur zakt rapt als de zon achter de dakken van de overburen is verdwenen. Maar niet zeuren, we hebben iets gedaan en dat is meer dan niets. Jammer is, dat nu het kleigehalte meevalt de wortelzooi een rampje is. Iedere spadesteek levert een hoop handelingen en bewegingen op. In feite is het fitness.
 
 Je steekt de kluit af die je wilt omkeren. Trekt de spade uit de grond. Steekt 'm voor je voeten nogmaals in de grond. Wipt de kluit los in de voer. Gaat door de knieën. Verplaatst je linkerhand verder naar beneden om de steel. Zetaan en tilt met je knieën (en nièt je rug) als hefboom de kluit uit de voer. Keert 'm op z'n kant. Maakt 'm los met spadesteken. Gaat door de knieën en plukt het onkruid en de wortels uit de kluit. Gaat weer rechtop staan. Harkt met de spade de delen van de kluit bijeen en hakt alles in kleine(re) brokken. Waarna het hele verhaal bij de volgende 20 cm weer overnieuw begint. 10-12 keer op één lijn, 5 lijnen per strekkende meter, 5,5 m in totaal en dus minimaal 275 keer per perceeltje.
 
 Ik weet niet of dit een stimulerende of ontmoedigende berekening moet vinden. Gelukkig zijn er eenvoudigere percelen met minder heisa en vlot omwerken van de grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten