zondag 11 april 2021

Groeiperikelen

 In vergelijking met afgelopen jaar is het opkweken van de zaailingen dit jaar een feest. Pas laat kunnen beginnen en dus niet zeker van voldoende grote en sterke planten, als het op het overzetten in de koude grond aan komt. Na wennen aan de buitenlucht natuurlijk. Het meeste van de 75 potjes vertoont leven. O.a afrikaantjes doen niks en de pepers/paprika begint nu pas aarzelend, maar dat wist ik. Die kan ook rustig tot begin juni in de opkweekbak blijven staan. Voor die tijd is de grond buiten gewoon geen 18º C en is de groei te verwaarlozen. Er zijn nog een paar potjes die kaal ogen. Ik heb niet alles paraat en ben te lui om het na te zoeken.

 Maar feest dus. Volgend jaar een maand eerder beginnen en de temperatuur direct op 23º C zetten om de pepers te stimuleren. Mij leek 21 voldoende, maar ietsje meer is blijkbaar beter. Hopelijk hebben andere zaden daar niet weer last van. Courgette kan volgens mij beter buiten de bak gehouden worden. Als die nog vier weken moet, en volgend jaar zouden dat er 8 zijn, zijn de bladeren volgens mijn zo groot, dat ze het licht voor de hen omringende potjes wegnemen. Ook de zonnebloem, er is maar één zaadje opgekomen en meloen, zelfde euvel, zijn een stuk forser dan de rest maar het verschil is subtieler dan bij de courgettes, die wel alle vier zijn uitgekomen.

 Binnen groeit het. Buiten is het nog afwachten. Te kort dag en het meeste moet nog in de grond. Vandaag wel in alle voorzichtigheid naar een teken van leven van de aardbeienplanten gezocht, die in het najaar in de grond zijn gegaan. Hier en daar piept iets boven de grond uit. Het zijn maar een paar van de 40 planten. Hopelijk volgt de rest in de komende dagen. Wordt doorwerken voor die planten, als ze in juni al vrucht willen dragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten