zaterdag 10 april 2021

Levenslopen

 Eindelijk een ooievaar op het nest aan het begin van het dorp. Sinds de derde week van mrt loopt hier een tweetal rond. Alleen is mij niet duidelijk wie waar zit. Van de twee nesten, die ik regelmatig zie, omdat ik er langs rij, als ik het dorp verlaat of terugkeer, werd het steeds onwaarschijnlijker, dat ze dit jaar nog bezet zou worden. Maar er is volgens mij nog zeker één nest verderop in het dorp. Daar kan de vrouwelijke versie van de eerst twee, die we gezien hebben, zitten te broeden. Dat hij dan op een van die andere nesten staat, zegt dan niet zoveel.
 
 Kan natuurlijk ook dat één van het stel dat vorig jaar hier aan het begin van het dorp hun nest had de na- of voorjaarstrek of het winterverblijf niet heeft overleefd. Misschien wel beiden. Maar dan heb je het nest nog aan de hoofdwegbij de afslag naar Coves. Ook dat is nog (?) leeg. Vier dode vogels maakt dat verhaal weer minder geloofwaardig.

 Geen idee hoe trouw cq monogaam ooievaarsparen zijn. Kan ik natuurlijk wel opzoeken, maar ff geen zin in. Vorig jaar waren er bij elkaar zes jongen die, zover ik dat kan nagaan, gezond en wel zijn vertrokken eind augustus/begin september. Keren jongen niet terug op het ouderlijke nest en nemen dat 'over', als de ouwe lui niet meer onder de levenden vertoeven? Neem een onderwerp en voor je het weet heb je meer vrgn dan antwoorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten