maandag 7 december 2020

Zorg(en)

 Maandag. Een dag die verkloot gaat worden aan de voorbereidingen voor morgen en wat ander geregel. Morgen weer vier uur rijden en ongetwijfeld een partij kwijt zijn aan wachten en dat alles voor een controle van (heel) ruim geschat 10 minuten met nogeens 10 minuten administratieve afhandeling. In een artikel dat ik van de week in de VK las over Roemenië met de meest beroerde toestand van de gezondheidszorg en ziekenhuizen in Europa herken ik wel het een en ander, maar dan zou ik toch als factor nummer 1 de beroerde administratieve toestanden noemen en niet de corruptie. En dan om corruptie te verduidelijken het voorbeeld aanhalen van geld toestoppen aan artsen of verplegend personeel. Als dat de enige corruptie zou zijn .... Daar wordt een ziekenhuis niet arm en slecht voorzien van.
 
 In de afgelopen jaren een paar maal in het ziekenhuis in Sibiu op bezoek geweest bij mensen die er lagen en dan die ervaring van mezelf uit 2015 of zo. De staat waarin die tent verkeerd is schokkend vergeleken met Nederland of Frankrijk, waar ziekenhuizen soms bijna met luxe hotels te vergelijken zijn. Je zou er kortom bij wijze van spreken nog niet dood gevonden willen worden laat staan opgenomen.

 De tent waar ik morgen naar toe ga in Targu Mûres oogt iets beter. Daar wordt al jaren uitgebreid verbouwd en binnenin is het een mix van vooroorlogs, jaren zestig en nu. Van die gangen met betonemaille of van die slachthuisbetegelingen. Alles smal, bedomd en koud. Het personeel loopt dan ook bijna allemaal in een ochtendjasachtige kledingstuk rond.

 Zoiets ontstaat niet in een paar decennia, dat heeft te maken met verder in het verleden liggende oorzaken en het soort corruptie dat met strijkstokken werkt en niet met toestoppen. Dan heb je te maken met achterstanden en een achterstand inhalen is een tijdrovende bezigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten