zondag 13 december 2020

Getallogie

 Net een twee krantenpagina's groot artikel gelezen over de normaliteit van getallen. Van die ouderwets grote pagina's, bij elkaar A1, maar dat terzijde. Volgens mij heeft er een jaar of wat geleden een soort gelijk artikel in de FAS gestaan. Gelijk in de betekenis dat het over de soorten getallen ging die er bestaan. Dat kwam nu ook ter sprake, maar daar ging het artikel niet over. Waar het dan wel over ging weet ik eigenlijk ook niet, maar wel het hele artikel gelezen.

 Je hebt de getallen in diverse smaken, van natuurlijke getallen (0, 1, 2, 3, etc) t/m onberekenbare getallen. Wat ik eruit begrepen heb is, dat het ging over het wel of niet normaal zijn van getallen en of je dat kunt bewijzen. 'Normaal' heeft dan een betekenis, waar je wiskundige getallenspecialist voor moet zijn om dat normaal te vinden. Natuurlijke getallen zijn bijvoorbeeld niet normaal. En van die getallen kan men het bewijzen. 

 Het artikel gaat dan steeds een stap verder en al gauw is die normaliteit niet meer te bewijzen of nog niet bewezen. Van breuken (rationele getallen) was het volgens mij nog net te doen of al niet meer en dat werd er bij verdere stappen niet beter op. Ik mag dan iets hebben met getallen, maar ik kon dit maar met moeite volgen, laat staan begrijpen. Maar daarom niet minder interessant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten