zondag 13 december 2020

Kookblock

 Ga ik koken of maak ik me d'r van af? Stappen we straks in de auto in de hoop dat de restaurants open zijn? Vers spul is er weinig in de koelkast. Anderhalve citroen en een drietal verlepte radijsjes stimuleren mijn creativiteit niet bepaald. Maar we hebben nog de voorraad in potten en het spul in de diepvries. Allemaal groente. Perfect, zou je zeggen, in een vastenperiode met een verbod voor vlees. Maar ik ben een beetje uitgekeken op het vleesloze gedoe.

 Koken met vlees maakt het soms makkelijk. Hup, vlees in de pan, wat groenten erbij en enige maagvulling idvv pasta, rijst, bonen of aardappelen combineert vanzelfsprekender dan groente, groente en nog eens groente. Een eetlustopwekkend bord samenstellen met alleen vegetarische onderdelen raakt eerder aan het eind van z'n mogelijkheden dan dat bij een maal gebeurt, dat opgebouwd is rond een stukje vlees of desnoods vis.

 Waar je als begeleiding bij vlees aan een of twee groentes genoeg hebt, geeft dat met enkel groente een karig beeld. Wil je dat gevarieerder en aantrekkelijker maken heb je een groter scala aan verschillende onderdelen nodig, waar je dan weer snel teveel van in huis hebt of dagen achtereen moet variëren met dezelfde waaier aan ingrediënten. Iets rauws, iets gekookts/gestoofds/gesmoords, een puree en iets wat gebakken is maar vooral geen tofu. Het kan wel, maar het is niet iedere dag feest genoeg om uren te werken aan iets wat je in een kwartier (ruim gerekend) wegwerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten