donderdag 3 december 2020

Ovenweetjes

 Hoewel ik er vandaag niks mee ga doen, wilde ik wel weten wat de baktemperatuur en -tijd voor de printen is. Dom genoeg blijk ik dat niet uitgeprint te hebben. Gelukkig zijn er geen 1000 en ook geen 10 websites met recepten voor dit decembergebak en had ik de mijne snel gevonden. 15 min op 160º in een heteluchtoven. Goed dat dat laatste erbij stond, want daar werk ik niet mee. Vrg me ook af of het een algemeen gebruik is om het type oven te vermelden. Moet eigenlijk wel, want van de diepvriespizza's weet ik, dat daar verschil tussen bestaat.

 Ook hier geeft het internet het antwoord. Globaal werkt een 'normale' oven met onder- en bovenwaarmte op een 10% hogere temperatuur. Weten we dat ook weer. 180º dus. Als je dan meerdere recepten langs loopt zie je temperaturen van 160-180 of 200-220. Het is nogal een verschil. In beide gevallen een baktijd van 10-15 minuten. Volgens mij moeten de printen op 220º na 15 minuten keihard zijn. Enkel geschikt om in je koffie te dopen. Dus dat lijkt me geen optie.

 Hoewel mijn ovens ook de 'hete lucht' functie hebben, heb ik daar nog geen gebruik van gemaakt. Kan handig zijn, als je met meerdere bakplaten in één oven wilt werken. Verder zie ik er niet zo het voordeel van in. Ja, iets langere temperaturen kosten vast minder stroom maar dat zijn bedragen in centen/bani of hooguit euro-dubbeltjes in Lei. Ik ga morgen voor 180º en de middenweg van 12 minuten om mijn eerste ervaringen op te doen met dit soort baksel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten