donderdag 17 december 2020

Inslaan

 Boodschappenlijstjes. Ik vind die dingen te belachelijk voor gebruik, maar als ik weer een keertje thuiskom van boodschappen doen en een deel van het gewenste ben vergeten, sla ik me voor mijn kop. Tijd kortom voor een overzichtje van de kerstbenodigheden. Of dan ook alles te krijgen is, is een ander verhaal. Er zal ook dit jaar ongetwijfeld geswitcht en geïmproviseerd moeten worden. Mijn smaak gaat naar Franse sferen en de daarvoor benodigde ingrediënten zijn hier in de (Franse) supers niet vanzelfsprekend aanwezig.

 Roemenen eten varkensvlees met sarmale met de Kerst. Ze slachten niet voor niks al die varkens in december. Het zelfde geldt voor het pekelen van de kolen, waar iedereen de afgelopen weken mee bezig is geweest. Dagelijks reed er de afgelopen tijd wel zo'n oversized bestelbus uit een of andere uithoek van het land door Coves om hun 'varza' te verkopen. Kolen zijn kolen, maar de ene kool is toch weer meer kool dan de andere kool. Het zal van de bladeren afhangen waarvan de befaamde rijstrolletje worden gemaakt.

 Sarmale, toch iets wat ik meer als een vleesloze vrijdagse maaltijd zie, dan om feestelijk op tafel te zetten met de Kerst. Maar ja, ieder land zijn eigenheden. Hoewel ... Ik zou niet weten wat in Nederland speciaal met Kerst op tafel komt. Flappie? Misschien is het wel streekafhankelijk. Dat is hier volgens mij niet het geval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten