donderdag 24 december 2020

Stroperig

 Bij het maken van het deeg voor de printen de laatste appelstroop verbruikt. Schat in, dat die in totaal gauw 7 of 8 jaar in de koelkast heeft gestaan. Misschien wel langer. Het feit, dat het spul hier maar ook in Frankrijk niet te krijgen is, maakt dat je er zuinig op bent. Maar nu is het dus op. Laat ik een paar weken geleden bedacht hebben, dat het misschien een idee was om de appels, die Mariana uit haar tuin in 24 heeft gehaald, tot stroop te verwerken. Met dat idee verder niks gedaan. Ik wilde eerst checken hoe dat precies zou moeten.

 In principe zou het een kwestie van inkoken moeten zijn. Dat klopt dus. Meer toeters en bellen kan, maar orgineel hoort dat niet. Sap maken en dat inkoken. Klaar is Kees. Wat me ook niet verbaasde is het enorme verbruik wat je hebt. Appelsap is tenslotte vnl vocht en als dat vocht eruit is en de resterende suikers gaan carameliseren kun je niet anders dan weinig overhouden. Die verhouding blijkt ongeveer 1:10. Voor een pot appelstroop van 250 ml heb je dus 2,5 l sap nodig. Moet lukken. Gaan we zien. Na de Kerst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten