Zo tegen elven is de ochtend cq blogperiode voorbij en moet aan de slag worden gegaan. Het is prachtig weer buiten. Koud, maar met een aangename zon. Als je daar in kunt verblijven met je bezigheden is het goed buiten toeven. Dat kan niet, dus de blik maar weer naar binnen gericht en me oa over het deeg voor de printen gebogen.
Speciaal deeg weer. Geldt zowel voor ontbijtkoek, speculaas als printen. Begin je bij speculaas met een droge massa, die mn dank de boter langzaam één geheel moet vormen, begin je bij de printen met een vloeibare toestand (stroop) en ontstaat door toevoeging van de bloem langzaam maar zeker iets wat je als deeg zou kunnen betitelen. Apart.
Het deeg moet weer 24 uur in de koelkast liggen. We zien kortom morgen het resultaat pas. Die '24 uur in de koelkast' is volgens mij weer zo'n kreet, die van website naar website gekopieerd wordt zonder dat men zich daar iets bij afvraagt. Ik kan me niet voorstellen, dat die zinsnede en tijdsduur ooit deel uit heeft gemaakt van de werkwijze. Dat koel wegleggen (bijkeuken) à la. Maar dan wordt het deeg vandaag gemaakt, meest ws in de avond, en morgen verwerkt. Kortom het zal oorspronkelijk eerder een kwestie 'van een nacht laten rusten' zijn geweest dan die 24 uur in de koelkast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten