zondag 5 mei 2019

Vrijheid?

 Ongevraagd gedoopt. Verplicht gevaccineerd. Heb te voldoen aan de leerplicht. Wordt verondersteld te gaan werken. Moet belasting betalen. Als je pech hebt alimentatie. Een stap buiten de deur veronderstelt, dat je je aan de verkeersregels houdt. Binnenshuis mag ook allang niet alles meer. De vrijplaats die het internet ooit was is allang geschiedenis en wordt in hoog tempo verder afgeknepen. Ik pik de meest voor de hand liggende beperkingen er ff uit.

 En dan laat ik al die ongeschreven regeltjes nog buiten beschouwing, waar ik zelf bijv. meer last van heb om ze te negeren, dan ik me ooit had kunnen voorstellen.

 Meer dan een illusie is de zg vrijheid nauwelijks. Het is de vrijheid van het gewend zijn aan een keurslijf. Alles went tenslotte, ook binnen de lijntjes kleuren. Volledig vrijheid zou een aardige puinhoop worden. Maar het voorkomen van chaos is allang een kwestie van preventieve betutteling geworden. Een hellend vlak richting controle en manipulatie. Zover is het nog niet, hoewel enige terughoudendheid in deze geen kwaad kan. Vanwege het wennen en zo.

 De laatste vrijplaats is je gedachtenwereld, zolang als je maar voor je houdt wat daar allemaal loos kan zijn. Als je overhoeds een 'scheet' ontsnapt, krijg je tegenwoordig de hele wereld over je heen. Misschien eens tijd om terug te keren naar de voorwaarde voor het werpen van de eerste steen??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten