zaterdag 11 mei 2019

Groepsgevoel

 Half tien wakker! Een zeldzaamheid. Geen blaffende, jankende of piepende honden. Geen om Mariana gillende buren. Uit bed gesprongen, honden gevoerd en de heuvel op. Zweten! Maar aangenaam lopen. Luisterende honden. Geen ongewenste verstoringen. Niet in het dorp en niet in de velden of op de weiden. Dat ging goed tot op het keerpunt van de wandeling.

 Met zicht op Birghis ontwaarde ik een schaapskudde een eind heuvelafwaarts. "Gelukkig geen honden", dacht ik nog. In schapen is mijn horde niet geïnteresseerd. Met het oog op de terugweg Prada geroepen, die ook kwam, en aangelijnd. Ook de beide andere kids aan de lijn en net op dat moment klinkt geblaf uit de richting van de schaapskudde. Bobby vliegt op, Lady direct mee en op het moment, dat de concurerende club viervoeters verschijnt, willen ook de gezusters vol er tegen aan.

 Nog even geprobeerd om de dames te houden. Misschien zou het gelukt zijn, als de honden van de herder niet overduidelijk dachten deze slag te kunnen winnen. Twee los, drie aangelijnd en nog zoiets worstachtigs op pootjes, dat konden ze wel hebben. Ze kwamen erg dichtbij en waren knap aggressief. Dan heb je weinig keuze. De gezusters losgekoppeld en het beeld was direct anders.

 Deze clubs kennen elkaar en laten het in feite altijd bij een hoop geblaf. Het zijn grote, stevige honden. Een slag groter dan de mijne, zelfs groter dan Bobby, die toch bijna het formaat van een herder heeft. Eenmaal los hielden de clubs elkaar in evenwicht. De honden probeerden mij nog ff aan te pakken, maar ik bleef staan en daar hebben ze toch zelden van terug. "Ok, die dus niet." Waarop ze hun aandacht op Peppie richtte. De teckel was de pineut werd door de grootste hond gegrepen, wist zich los te rollen en sprintte richting de rest, die het een meter of vijftig verderop hadden gezocht. Op het moment dat de grote hond weer achter Peppie aan ging schoten vijf honden de kleine te hulp. Hulp voor de kleine, die ze zelf met regelmaat op weinig vriendelijke manier bejegenen en ook zo aanpakken ... Daar had de aanvaller geen zin in en droop af. De gezusters weer aangelijnd en afgedaald naar huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten