woensdag 15 mei 2019

Meegenomen

 Van die voorspelde regen is vandaag weinig terecht gekomen. Ja, net na negenen begon het ineens te plenzen. Ik stel me zo'n regendag toch anders voor dan met stralend blauwe lucht in de ochtend en een paar wolkjes in het verdere verloop van de dag. Ik zou zo'n dag anders benoemen. Maar oké, je hoort mij niet klagen, behalve dat ik in dit geval de afspraak bij de dierenarts niet vandaag maar morgen gemaakt zou hebben.

 Bij de ochtendwandeling schoot me vanwege de prachtige ochtend een al jaren sluimerd idee te binnen. Ooit ergens een recept gezien voor meidoornbloesem op alcohol. Behalve dat het natuurlijk allerlei geneeskrachtige  werkingen schijnt te hebben moet het heerlijk smaken. Al die recepten, kon ik mee herinneren, begonnen met "Pluk de bloesem op een stralende, zonnige dag." Een raar gegeven. Echt weer zo'n zin, die je in recepten wel vaker tegenkomt en ws gewoon domweg overgeschreven is van een ander en niet op eigen ervaring is gebaseerd.

 Kijk, dat je geen water in je alcohol wilt hebben, kan ik me nog voorstellen, maar ook in een recept waar de bloesem vervolgens in water werd opgekookt en aansluitend 24 of zoiets uren moest weken en afkoelen, ontgaat me de zin van de opmerking. Maar prachtig weer en meerdere meidoornstruiken in volle bloei. Helaas geen tijd om het spul te plukken en in de namiddag zou het toch zeker wel regenen, dacht ik zo.

 Nee, dus. Zodoende aan het eind van de middag de heuvel voor de tweede keer beklommen en meidoornbloesem geplukt. Thuis de bloemen tussen de blaadjes vandaan geknipt en in potten gedaan. Twee stuks van 1,5 of 2 ltr. De bloemen overgoten met het eigen pruimenstooksel uit 2016. Nu drie mndn laten trekken, regelmatig schudden, vervolgens zeven en eventueel met suiker of honing verzoeten. Ik ben benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten