zaterdag 25 mei 2019

Punt!

 Soms heb je van die momenten dat je het (ook?) niet meer weet. Borderless, Feynman, etc. Het is natturlijk deels een kwestie van hoe je de feiten husselt. Maar dat geld/macht, nee niet zozeer macht, de grote drijfveer is bij zoiets als die ongecontroleerde zg vluchtelingenstroom, lijkt me geen punt van discussie. En dan niet alleen voor de mensensmokkelaars zelf, maar voor de hele daarop gebaseerde 'industrie'. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen of nee, meer ergens er tussenin. De vrg is aan welke kant van het midden?

 Iets zegt me dat de jubel-en lulverhalen over de noodzaak van de immigratie door mensen die in hun dagelijkse leven nooit iets van de consequenties van dat hele circus zullen meemaken, minder geloofwaardig overkomt, dan de manier waarop in de Borderless documantaire de feiten aaneen geregen worden. Die dame had dat ook gewoon niet kunnen doen. Ze wordt er niet beter of slechter van.

 In die hele anderhalf uur film met in feite weinig nieuws maar daarom niet minder schokkend is het verhaal van de Turkse boer het meest treffend voor wat betreft de consequenties van die hele stroom van zg vluchtelingen richting Europa twee jaar geleden. Zat heel Europa krokedillentranen te plengen over een of andere dode peuter ergens op de vloedlijn, waarvoor ze z'n vader gewoon hadden moeten veroordelen!, werd ondertussen het dagelijkse leven van vele mensen, die er helemaal niks mee te maken hadden, onmogelijk gemaakt.

 Waarom niet direct tegengas gegeven??? En waarom gebeurt dat nog steeds niet? Het is hier geen Paradijs en zal het ook nooit worden, zeker niet als je van buiten af komt, niet bereidt bent zo ongeveer alles te accepteren en te werken voor een of twee generaties na jou. En als je dan sowieso al duizenden euro's te spenderen hebt, gebruik die om er ter plaatse in het land van vertrek iets van te bakken ipv een zinloze en deels gevaarlijke trip te maken. Een stuk efficienter zowel qua geld, tijd als energie. Waarom dat "Wir schaffen das!" Wat? Onze eigen ondergang? O, vast wel en daar hebben we al die overbodige immigranten niet voor nodig.

 Het is makkelijk mooie woorden de wereld in te gooien en/of besluiten nemen als je letterlijk en figuurlijk mijlenver van de consequenties verwijderd bent en zult blijven. Zo iemand als Rutte verwijdert zich alleen maar meer van de modder waar hij in zou moeten staan om de ellende, die zijn beslissingen regelmatig veroorzaken, aan den lijve te ondervinden. Het zijn niet middelbare scholieren, die je tot een maatschappelijke stage moet verplichten. (Is dat idee alweer van de baan?). Het zijn de bestuurders en beleidspipo's, die verplicht één dag per week 'in het veld' aan de slag zouden moeten op de onderste treden van het systeem. Dan zou er minder onzin geregeld worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten