donderdag 9 mei 2019

EU

 23 mei. Verkiezingen. Europa. Het moment voor een grote ommezwaai? Gaat dan ècht iets veranderen? Kan dat überhaupt nog en dan nog van binnenuit of is opblazen het enig werkzame alternatief?? Wie en vooral hoe leg je het steeds meer geldstromen en zeggingsschap opslokkend gedrocht in Brussel aan de ketting? Is het punt of no-return niet allang gepasseerd?

 Maar stel van niet, wat dan hoe anders? Men is er in de geschreven pers maar wat druk mee. Er uitstappen, de zg Nexit? Terug naar de vorm van een EEG? Hoe doet een land als de USA het bijvoorbeeld? Is toch ook een bijeengevoegd samenraapsel van staten. Minder bureaucratie? Je wilt toch ook weer niet dat één persoon het kan beslissen afhankelijk van zijn of haar voorkeuren. Wat is een Europeaan? Hoe zit zijn of haar wensenpakket in elkaar?

 Noord/West wil geld verdienen aan Zuid/Oost maar niet betalen. Zuid/Oost wil geld van Nood/West maar er niet voor werken. Het is weinig anders dan de tegenstellingen in landen als België, Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, noem maar op. Haat-Liefde. Daarbij stelt dat hele Europa qua bevolkingsaantal en km2 nauwelijks iets voor op wereldschaal. Al knap, dat het überhaupt zover is gekomen, maar daar zijn redenen voor en boeken over vol geschreven.

 Misschien zitten de mogelijke verbeteringen wel in relatief kleine dingen zoals de betalingen, belastingvrijheid en onkostenvergoedingen voor 'onze' vertegenwoordigers èn vooral het feit, dat ze daar zelf de zeggensschap over hebben. Je gaat niet naar 'Brussel' voor je idealen, je gaat voor het geld en het gemak waarmee dat daar rondgestrooid wordt. Voor het hele onderliggende zg ondersteunende ambtenaren-apparaat geldt hetzelfde. Zelfs voor de typgeiten & co's.

 En wat te denken van een niet getrapte verkiezing van de top-figuren. Dan was zo'n hansworst als Juncker nooit op die plek terecht gekomen en zou Fransje Timmermans nu geen enkele kans maken. Dan moet zo iemand bijv. de moeite doen om overal in Europa enige bekendheid te genieten vóórdat hij/zij aan de top verschijnt ipv -zoals nu- ongeveer uit het niets als een duveltje uit het doosje te ploppen.

 Zoals het nu is, is het teveel het 'Franse model' met gigantische administraties, die zichzelf in stand houden of daar nog meer administratieve instellingen voor nodig achten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten