woensdag 9 januari 2019

Verblijfsruimten

 Een hoop te kiezen qua hotel, zowel in St. Petersburg als in Lissabon. Maar wat een verschillen zo op het eerste oog. Petersburg is smaakgevoeliger dan Lissabon hoewel beide steden meer dan voldoende historie meeslepen. Nu is smaak iets waarover je eindeloos kunt twisten, maar van die sfeerloze rechttoe-rechtaan inrichtingen uit de jaren 60 en 70 met tot vervelens toe strakke lijnen kun je met veel fantasie wel modern noemen, maar voor sfeer is meer nodig. Volgens mij was dat ook in Barcelona het geval, als ik me niet vergis. Toen is het ons wel gelukt om ondanks de moderne inrichting iets met smaak te vinden. Dat zal nu ook wel lukken, maar het wordt zoeken.

 Voor een dag of twee maakt het natuurlijk niks uit. Dan is een budget-Ibis goed genoeg. Kun je blindelings alles in je kamer vinden ongeacht waar het hotel staat. En soms zeggen sterren en sfeervolle inrichting niks, als je, zoals we in Parijs een keer hebben gehad, in een zg junoir suite terecht komt, waar die net genoemde Ibiskamer qua oppervlakte makkelijk mee kan concureren en dat voor minstens 4 of 5x minder euro's. Eerst maar eens bedenken wat belangrijk is. Ruime kamer. Bar. Restaurant(s). Zwembad? Spa? Dakterras? Ligging. Voorzieningenniveau.

 De tijd van wc en wasbakje in de 'placard' en douche op de gang is gelukkig voorbij. Drie kamers, twee badkamers en terras hoef nou ook niet bepaald, hoewel twee toiletten wel erg aangenaam kan zijn bij eenzelfde darmritme. Of minimaal het toilet niet in de badkamer. Als ik me het eerste hotel in Parijs probeer te herinneren, een tussen andere gebouwen ingeklemd gebouw van misschien 5 bij 6 meter met een steile, wentelende trap omhoog, waaraan per étage (vanaf de 2e) twee kamers lagen. Ik zou het nog zo kunnen vinden, als het nog bestaat. Op de eerste verdieping de 'receptie' en een ontbijtruimte, waarin de drie 2 persoons-tafeltjes niet met goed fatsoen tegelijk gebruikt konden worden. Ontbijt: nescafé, warme melk, verse croissants, bevroren botertje en plastic kuipje jam. Dat waren nog eens tijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten