woensdag 9 januari 2019

Verzieken

 Ooit meermaals het ongeluk gehad om in een ziekenhuis terecht te komen en behalve dat je dat niet voor je lol doet, is er ook werkelijk geen lol aan. Het moment dat je daar over de drempel rolt, ben je patiënt en dat is geen prettige toestand. Als je meer dood dan levend bent, heb je er niet zoveel last van. Zo snel als je dat stadium voorbij bent, is het afzien. Behandeld als een onmondige peuter, leef je in iets wat op een militairs regime lijkt, wordt heen en weer gesleept zonder fatsoenlijke uitleg, krijgt vanalles voorgeschoteld qua medicamenten met als enige uitleggen: slikken!, voedsel smaakt naar niks en ziet meestal ook zo uit, vragen worden niet op prijs gesteld en kritiek kan je vertrek zomaar versnellen. Ik zal er zolang mogelijk uitblijven heb ik me voorgenomen. En dan heb ik het nog over Frankrijk een hemel vergeleken met wat je hier ziet, als je in een dergelijke instellingen verzeild raakt.

 Dat is mijn persoonlijke ervaring, maar nou blijkt dat men tegenwoordig uitgevonden heeft dat een ziekenhuisverblijf een hoop ongewenste neveneffecten heeft en noemt dat "Post-Hospital-Syndrom". Mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen hebben een grote(re) kans om er binnen een paar mndn weer te liggen. Niet eens zozeer met dezelfde kwaal. Als oorzaak wordt niet de ziekte waarvoor je opgenomen wordt genoemd, ook niet de behandeling, maar

 "die Art, wie mit den Menschen im Krankenhaus umgegangen wird. Dazu gehören beispielsweise der regelmäßig gestörte Schlaf auf Station, die häufig unzureichend behandelten Schmerzen und die lieblose Ernährung. Hinzu kommt der erhebliche Stress den viele Krankenhauspatienten erleben, wenn man ihren inneren Rhythmus bricht, weil sie mitten in der Nacht zur Blutdruckmessung und im Morgengrauen zum Bettenmachen geweckt werden. Oder wenn sich das bedrückende Gefühl eines umfassenden kontrollverlustes einstellt, weil andere über das eigenen Schicksal und den eigenen Tagesablauf entscheiden, während man selbst über wirklich relevante Dinge wie Untersuchungsergebnisse, Prognosen und Therapiepläne lang im Unklaren gelassen wird." (FAZ, 21-10-2018, Gesund ist das nicht.)

 Voilà, gelijk krijgen is altijd weer prettig en dan nog wetenschappelijk onderbouwd ook. Wat wil je meer? Nooit meer in een ziekenhuis terecht komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten