zondag 13 januari 2019

Schaapachtig

 In de tijd, dat ik af en toe op vakantie ben gegaan en bijv. Parijs heb bezocht, is wel het een en ander veranderd. Niet zoeer aan Parijs, dat is natuurlijk permanent aan verandering onderhevig, maar ik bedoel meer qua toerist en toerisme. Op het gevaar af een zeurdigere ouwe zak gevonden te worden, is het toerisme, mn naar verre oorden en dichterbij de zg stedentrips zo'n massale toestand geworden, die aan het handje gaat van Lonely Planet en/of Tripadvisor, dat iets van een authentieke ervaring praktisch onmogelijk is geworden.

 Wat 30-40 jaar geleden al gemeengoed was in Venetië, zie je nu haast overal. Eén dikke stroom vakantiegangers in groepjes achter gidsen aan hobbelend van de ene zg bezienswaardigheid naar de andere. Je zoekt niet zelf, maar volgt de adviezen van de diverse websites op het gebied van verblijf, eten en wat er te zien en beleven valt. Je doet geen moeite meer, probeert risico uit te sluiten, etc. De meerwaarde tov een goed plaatjesboek in minimaal.

 Je hoeft niet onder een brug te slapen om Parijs te voelen, maar ik kan je uit eigen ervaring garanderen, dat je een ander, echter Parijs leert kennen in dat geval. Een volgende keer, dat we een stad bezoeken, ga ik niet meer in een hotel zitten. Ik ga een oud idee revitaliseren. Intrek in een (klein) appartement, boodschappen doen, markten zoeken en sowieso, maar dat geldt nu ook al, lopen, veel lopen en dat ff naast de platgetrapte toeristenroutes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten