woensdag 9 januari 2019

Vasthouder

 Is meer beter? Ik ga niet volmondig ontkennen, maar behalve gemak en genot, waar je weinig voor hoeft te doen, voegt het niets toe. Een Dacia uit het pré-muur tijdperk rijdt nog steeds en doet dus wat een auto wordt verondersteld te doen; je van A naar B brengen. Misschien niet meer probleemloos van Boekarest naar Amsterdam maar uitgesloten is dat niet. Waarom dan een BMW van de nieuwste 5 of 7 serie met of zonder 'X'? Hetzelfde voor dat Parijse hotel van vroeger vergeleken met bijv. het Ritz of Hotel de Crillon (beide laatste ontstijgen mijn budget). Wordt Parijs beleven er anders door? Parijs niet, het nagenieten wel. Zo kom je ook met die Dacia misschien in Amsterdam. Maar als dat, zelfs zonder sleutelen onderweg, wordt gerealiseerd zit het anders onderweg dan in die nieuwere BMW's. Gemak dus, en genot. Daar wordt veel geld voor neergeteld terwijl het zo verdomd vluchtig is.

 Het is een beetje vergelijkbaar met die zg. 'To-do' lijstjes van wat je in je leven gedaan moet hebben. De 'Bucket List' met '101 Things To Do Before You Die'. Je hoeft ze nieteens zelf te bedenken. Maar de goede dingen streep je niet af, daar keer je naar terug. Ik hang aan mijn Peugeot voor de goede herinneringen en de heerlijke wegligging. Keer ongetwijfeld terug naar het hotel in Parijs waar we vorig jaar met z'n zessen een weekje zijn verbleven. Niks met bergen sterren, maar vriendelijk, ruim en wat ze zelf niet onder dak hadden, lag op minder dan twee keer vallen van hun ingang.

 Naar Karel keer ik terug voor de perfecte locatie binnen Utrecht, de service, mooie kamers (in het hoofdgebouw), de bar en brasserie. Korcula is nog zo'n plek maar veel meer vanwege een moeilijk onder woorden te brengen sfeer. Zelfs Ferentillo zou me in de verleiding kunnen brengen, ware het niet, dat het huis, waarin we toen verbleven, inmiddels is verkocht. En zo is er meer. Je kunt je leven niet 'verrijken' met 100 of 101 van die plekken en/of activiteiten. Dan snuffel je alleen en komt niet toe aan het beleven van de werkelijke waarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten