zaterdag 9 juli 2016

Dreef

 De ochtend (ruim) in de tuin gewerkt. Aardappelen gerooid. Mooie aardappelen waarvan de nodige aangevreten. Ik kan daar alleen de veenmol aansprakelijk voor stellen. Heb er vier gevangen bij het omspitten van de grond. Heb ze verplaatst. Kapot trappen, zoals Sorin later in de ochtend deed, stuit me tegen de borst bij deze mooie, bijna kunstige beestjes. Maar ik ga ze wel vangen, dus, en elders weer vrijlaten. Ik zal ze nooit wegkrijgen, hoeft ook niet, maar eentje per 1 à 2 m2 is niet werkbaar volgens mij. Schade aan de aardappels zit tussen de 5 en 10%, schat ik zo. Irritant, maar geen halszaak. Vooral omdat na het rooien van de helft we al meer aardappelen hebben, dan we de komende 12 mndn zullen gebruiken. Hetzelfde geldt voor de augurken, die Mariana nu massaal oogst in 24. We hebben op een paar augurken na nog steeds de drie potten, die ze vorige jaar heeft ingemaakt.

 We moeten eenerzijds onze consumptie beter in overeenstemming brengen met wat de tuin oplevert, direct en voor de opslag, maar zeker ook de tuin aanpassen aan onze behoefte en verbruik. Minder massaliteit, meer variatie en jaarlijkse afstemming op de behoefte. Dat wordt dan niet ieder jaar augurken, dus. En ook geen 150 tomatenplanten. Het is, dat ik af en toe het ingemaakte sap drink. Ik heb het Mariana nog niet zien doen.

 Eerst koop ik een machine, die ik eigenlijk onzinnig vind, daarna sta ik werk te doen, waar ik grote vraagtekens bij zet en tenslotte drink ik het spul op, omdat het zonde is om het verloren te laten gaan. Beetje maf, niet? Jammer dat Margarita's niet aan een plant groeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten