zaterdag 25 januari 2020

Voor-voorjaar

 Was dat de winter voor 2019/20? De laatste nacht met een temperatuur beneden de -5º C? Het heeft er de schijn van. De komende veertien dagen is -5 de limiet en dat ook nog maar bijna per uitzondering. Vooralsnog gelukkig nog geen regen in de pijplijn. Dat zal veranderen als het kwik boven de nul weet te blijven.

 De laatste sneeuwresten liggen als ijseilandjes in het afgestorven gras. De voor de winter geploegde delen zijn al dagen sneeuwvrij, net als de op het westen georiënteerde hellingen. Boven dit wegterend winterlandschap toornen in de verte de witte pieken van de Karpaten uit. De lucht blauw. De nachtelijk hemel rijk aan heldere sterren. Voorjaar hangt nog niet in de lucht. Misschien een kwestie van dagen en niet meer dan een paar weken voordat dat gebeurt. Je ruikt dat direct.

 De grond in de tuin is nog bevroren en deels met een sneeuw/ijslaag bedekt. Waar afgelopen jaar het vijverrubber is gelegd, zou de grond het eerst vorstvrij moeten zijn en dus bewerkbaar. Uien, spinazie en tuinbonen. Ik kan maar moeilijk wachten met aan de slag te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten