vrijdag 17 januari 2020

Afschuiven

 Gaan we weer. Iemand aangehouden voor het verhandelen van 12 miljard, dat is met 9 nullen (!), wachtwoorden. En wat is dan de Pavlov-reactie? Mensen moeten sterkere wachtwoorden gebruiken, moeten vaker wisselen etc. Bullshit, en nog eens bullshit. De websites waar de wachtwoorden voor worden gebruikt moeten hun beveiliging beter op orde hebben, dan hoeven de gebruikers niet steeds op te draaien voor de fouten van anderen!! 12.000.000.000 wachtwoorden vis je niet per stuk bij elkaar. Dat is het resultaat van database-hacks waar de gebruikersgegevens en mn de wachtwoorden zijn opgeslagen.

 Checken of je een slachtoofer bent? http://scatteredsecrets.com

 Nog behoefte aan een stuk of tien open deuren? Lees verder.

 Tien tips voor meer online privacy
.
 Tip 1: Sterke wachtwoorden
 Gebruik minimaal 10 tekens, waaronder leestekens, hoofdletters en getallen. Ezelsbruggetje: gebruik een zin als ‘Ik rij elke dag over de A1 naar huis!’, voor het wachtwoord ‘IredodA1nh!’

 Tip 2: Verschillende wachtwoorden
 Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts. Mocht een wachtwoord gestolen worden, dan is je privacy niet overal in het geding.

 Tip 3: Niet opslaan
 Sla je wachtwoord niet op in je internetbrowser. Als je even wegloopt van je computer, kan een ander snel bij je gegevens.

 Tip 4: Veilige plekken
 Kijk of een website veilig is: geef alleen gegevens door als er ‘https’ in je adresbalk staat, en niet alleen ‘http’. Log ook nooit in op een publiek netwerk, zoals in restaurants. Deze zijn vaak slecht beveiligd.

 Tip 5: Denk na
 Vraag je af of het gebruiken van gegevens nodig is. Moet er bijvoorbeeld een locatie gekoppeld worden aan je foto’s, als je deze opslaat in de cloud?

 Tip 6: Vragen om toestemming
 Lees een toestemmingsvraag van een app echt goed door. Vind je het bijvoorbeeld echt nodig dat een zaklamp-app je locatie opslaat?

 Tip 7: Gebruik een trackblocker
 Installeer een zogenaamde trackblocker in je internetbrowser. Voorbeelden zijn uBlock Origin, Privacy Badger of Adblock Plus. Daarmee laat je minder digitale sporen achter.

 Tip 8: Alternatieven
 Gebruik andere software, die beter omgaat met jouw privacy. Om te zoeken bijvoorbeeld DuckDuckGo.com of Startpage.com, als internetbrowser bijvoorbeeld Firefox of Cliqz.

 Tip 9: Maak Google persoonlijk
 Neem eens de tijd om de Google-voorwaarden en instellingen goed door te nemen, en pas de instellingen aan naar jouw wensen.

 Tip 10: Ook niets zonder inloggen
 Open je browser en log uit bij Google. Ga naar myaccount.google.com/intro/data-and-personalization. Schakel daar alle opslag van gegevens uit (zoals zoekopdrachten en persoonlijke advertenties) zodat er ook niets achterblijft als je uitgelogd bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten