zaterdag 18 januari 2020

Vervangbaar

 Consoomers. Nw woord. Mensen die de mond vol hebben van duurzaamheid maar als consument niet voor kwaliteit gaan maar voor trend en vervanging ipv reparatie. Als ik het goed begrepen heb. Als ik me nou aan iets vreselijk stoor, is het dat spullen nauwelijks meer gerepareerd (kunnen ) worden. 'Kunnen' tussen haken, want het kan natuurlijk altijd, er is alleen bijna niemand meer te vinden, die er een boterham mee wil en/of kan verdienen.

 Ik kan spullen niet bezien als wegwerpartikelen. Ik hecht me aan goed spul en kan het echt moeilijk vinden, als ik iets weg moet doen cq vervangen, omdat ik het niet meer kan gebruiken, waarvoor het jarenlang dienst heeft gedaan. Maakt niet uit of het een magnetron, wasmachine, boor, pan of spijkerbroek is. Mn die laatsten, dat is huilen. Tegen de tijd, dat ze lekker zitten vallen ze al van ellende uit elkaar. Een jaar met pijn en moeite, als je geluk hebt.

 De vluchtigheid van het huidige consumentisme (Is dat een woord?) staat me tegen. Smartfoons als mode-artikel. Kleding die weggedaan wordt als ze gewassen zou moeten worden. En niet te vergeten al die bijna voorgekauwde maaltijden in de supermarkt. Van maakbaar naar koopbaar. Wie breit nog van die truien, waar je in kunt leven??

 Afgezien van een enkel boek of Cd zie ik me weinig meer aanschaffen en repareren is altijd de eerste optie als iets de geest heeft gegeven. Ik weet niet, heeft iets met voldoening te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten