zaterdag 24 maart 2018

Ei-ei

 In de (wijn)kelder stapelen de eieren. Nog twee weken te gaan en we zitten inmiddels rond de honderd en meer wilde ik er dit jaar eigenlijk verven. We zien wel weer, maar een dikke kans op meer dus. Pasen en eieren. Kerkelijk voor geen meter verklaarbaar. Maar als je naar de tijd van het jaar kijkt, al die voorjaarsactiviteit en dus ook de kippen, die na hun winterpauze druk aan de slag gaan met het vullen van hun nesten. Lullig dat de mens die nestvulling dagelijks raapt, zo komen de hennen nooit aan hun zitquotum en blijven hun dagelijks ei leggen.

 Ik weet niet hoeveel kippen er momenteel in 24 rondlopen maar de eierscore, deels gedeeld met Mariana's broer, zit op de 3 tot 8 per dag. Dat schiet op. En daar moet je iets mee. Niet vreemd als je dan iets te vieren hebt, je iets wilt met al die eieren. Dat het koken en verven is geworden zal ook vast weer ergens op gebaseerd zijn. En gebak, veel gebak. De tijd van taarten en zware crêmes.

 Aansluitend mogen (een aantal van) de dames op hun eieren blijven zitten en wordt het ietsje rustiger op het eiervlak, totdat na drie weken de kuikens onder de moeder vandaan kruipen. De nieuwe generatie eileggers danwel soepkippen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten