maandag 5 maart 2018

Aanmoedigen

 Eindelijk het artikel over het effect van de 'flow' gelezen. Zelden is me opgevallen hoeveel open deuren neergezet kunnen worden als nwe inzichten. Ok, het ging nu in feite om wat je met je klompen aanvoelt in de hersenen een plek te geven. Leuk dat dingen in delen met ingewikkelde namen effect blijken te hebben door meer of minder activiteit. Wetenschap. Wat moet je er mee? Het houdt massa's mensen van de straat. Maar ach, laat ik daar niet over beginnen.

 Om in een flow te komen moet je je met iets leuks bezig houden of met iets bezig houden dat al doende leuk, leuker en liefst het leukste wordt. Voor mezelf heb ik dat altijd als een soort zichzelf versterkend, nee, in stand houdend effect benoemd. Het beste voorbeeld was het hardlopen van een hoop kilometers. Als het lukte om na 2-3 km in de gewenste cadans te komen, dan konden het er wel 10 worden. Zo niet, dan had ik het bij 5 meestal wel gezien.

 Een toestand die je helaas niet op commando kunt oproepen. Dus vaak bleef het bij 5 en naar verloop van tijd was het vruchteloos pogen dermate frustrerend, dat ik het hele hardlopen aan de kapstok heb gehangen. Het moet tenslotte wel leuk blijven. Afzien is alleen leuk in de flow.

 Dat bracht me tot de vrg wat ik nu, heden ten dage überhaupt leuk, echt leuk vind om te doen: Bloggen (1), Lezen (2), Wandelen (3) en Koken (4). Vervolgens was er een hoop gekraak in de bovenkamer en kwam Mensen kijken (5) en Tuin (6) nog naar boven drijven. Dat is het dus. De rest valt meer of minder onder het hoofdje 'Moeten'. Waarna het ene (Wassen, Afwas) weer minder weerstand genereerd dan andere zaken (inrichten, afwerken, poetsen). Maar ja, flow of geen flow, gebeuren moet het toch, iets wat bij de leuke dingen net niet het geval is, terwijl die je wel in die flow kunnen brengen, die je dus eigelijk niet nodig hebt. Evolutie-foutje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten