vrijdag 9 maart 2018

Fijntjes

 Hersenen van ongeboren kind blijken gevoelig voor fijnstof: MRI-scans tonen dunnere hersenschors. (Vk, 09/03/2018). Daar gaan we weer.

 Actueel onderwerp: fijnstof.  Hoe breng je dat onder de aandacht? Juist, met baby's. 'De vroege levensfase, zoals tijdens de zwangerschap, is een van de meest gevoelige levensfasen voor de schadelijke werking van stoffen.' Goh, wat een wereldschokkend inzicht. De zoveelste opendeur die door de wetenschap zogenaamd onderbouwd wordt ingetrapt. Behalve dat de ervaring bij dit soort onderzoeken heeft geleerd, dat de boute conclusies ws binnen niet al te lange ws worden lek geprikt, is het ook weer aandachtstrekkende kretelogie gevolgd door een hoop 'zou kunnen' en 'mogelijkerwijs'. En net als de aanleiding (fijnstof) zijn ook de veronderstelde gevolgen minstens zo modieus: ADHD, verslavingsgevoeligheid, gebrek aan concentratievermogen en andere psychische problemen.

 Wat niet allemaal zou kunnen en vooral niet zou kunnen. We leven in de wereld waarin we leven en de manier, waarop men (maximaal) halfzachte conclusies via normeringen, beperkingen en verboden probeert door te drukken, wordt inmiddels een beetje lachwekkend.

 Rookverboden zijn nog te verkopen, alcoholgebruik wordt al twijfelachtiger en met de focus op bewegen en voeding schiet de glijdende schaal door normaal begaanbare hellingspercentages heen.. Maar waarom op dat soort zaken concentreren, als de grote boosdoeners veel algemener zijn en stukken makkelijker te benoemen? Neem mobiliteit. Of een andere heilige koe genaamd 'Werk'. Is er überhaupt iets dat niet slecht is voor het leven? Het leven zelf is al dodelijk.

 De mens graaft en beperkt, graaft meer en beperkt meer, graaft nog verder en blijkt niet meer te kunnen beperken. Het meest verantwoorde leven is er een van niet ademen en niet eten. Kort maar krachtig of vanalles iets minder maar langer met auto, vliegvakantie, supermarktvoer en de tredmolen van 9 tot 5. Kies en loop niet zo te zeuren.

 p.s. Al eens van ultra-fijnstof gehoord? Nee, dan gaat dat de komende jaren veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten