zondag 26 juli 2020

Viraal_49?

 Ik weet niet wat ik erger moet vinden, al die opborrelende heisa over een opleving van het Covid-19 virus of dat nu al duidelijk is, dat landen als Italië en Spanje met Sinterklaas spelen zijn begonnen van het net ingestelde Europa's noodfonds. Beide kun je niet van een verrassing betichten. Het zat er in beide gevallen aan te komen. Daar had je geen kristallen bol of een kledder koffiedik voor nodig.

 Zoals gewoonlijk betreft het ook een mix van meningen, feiten, roddel en fantasietjes waar maar moeilijk chocola van te maken is. Men test meer, dus meer besmettingen zegt op zich niet zoveel. Naar het schijnt zijn er niet meer ziekenhuisopnames en heeft men daardoor een ander referentiekader gezocht. Een tweede verandering die vergelijken moeilijk maakt. Dan de maar voortslepende discussie over wel of geen mondkapjesverplichting. In Nederland dan. Volgens mij zijn ze in vrijwel heel Europa verplicht in openbare publieke ruimten zoals winkels. Niet dat dat automatisch betekent dat ze ook zinvol zijn. Zeker niet met de neus vrij en andere ongein. Het enige met een zweem van zinnigheid en een redelijk evenwicht tussen normaal en beperking is een beetje letten op afstand, zeker bij speekselspuwende vreemden en het vermijden van drukke menigten, mn in afgesloten ruimten.

 De hele hernieuwde aandacht klinkt mij een beetje naar masseren, weg bereiden in de oren. Wat is het doel? Het opkrikken van het noodfonds? Zitten er nog apen in de Europese mouw? Verborgen agenda's? Wat is de bedoeling? Heel Zuid-Europa aan het basisinkomen op kosten van Noordelijke belastingbetalers? Ik weet niet. Ik ben niet zo van het doemdenken of complotten smeden maar ik mis de nuchtere werkelijkheid naar mijn smaak al een beetje te lang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten