maandag 27 juli 2020

Vrijheid

  Ik neem er nog een. Kwalijk? Waarom je al het leuke in je leven ontzeggen en uiteindelijk nog de onvermijdelijke stap in het niets maken? Oké mischien een paar jaar eerder dan theoretische had gekund, maar dan? Je weet niet eens of het vroeger of later gebeurd. Er is, zoals al vaker aangehaald, geen parallel leven onder ideale omstandigheden, waar tegen je je kunt afzetten. En dan nog. Wat is ideaal?

Dat het gros van de mensen netjes achter het waanidee van huisje-tuintje-voituurke aanloopt is met 'wonderlijk' nauwelijks te duiden. Wat wonderlijk is, is het systeem dat wat dat betreft ooit is ontstaan en een steeds wurgendere greep op het bestaan weet te realiseren. Ooit, niet eens zo lang geleden, kon je weigeren om onderdeel van het systeem te zijn. Niks geen vaste baan, gezin, nageslacht, belasting betalen etc, en toch een redelijk en vooral vrij bestaan leiden. Dat kan nauwelijks meer.

 Een beetje links en rechts klussen tegen kost en inwoning heet gewoon zwart werk. Zijn er nog mensen die niet geregistreerd zijn? Het burgerservicenummer of hoe de versie van tegenwoordig ook heet. Een digiD code of zoiets dergelijks. Paspoort of ID. Rijbewijs. Etc. En dan tegenwoordig overal camera's. Binnenkort gezichtsherkenning. Orwell's 1984 was een doembeeld voor de toekomst, maar volgens mij zitten we er dichterbij dan we in de gaten hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten