donderdag 16 april 2020

Viraal_34

 Terwijl hier in Roemenië afspraken gemaakt worden om het verbod op het kerkbezoek met de bijbehorende rituelen van het brood en het licht rondom de pasen te verlichten komen van een paar Amerikaanse wetenschappers geluiden, die je niet wilt horen. Ieder kwartaal een lockdown tot ergens in 2024. Misschien wel nergens op gebaseerd. Maar het bekt weer lekker. Computermodellen zeggen echt niet alles en worden sowieso te snel voor waar aangenomen, terwijl het altijd maar afhangt van de voorwaarden, die je erin stopt. Een beetje als statistiek.

 Nu hebben ze eerst ahv twee onschuldigere corona-vira zolang aan de randvoorwaarden lopen klooien tot het computerbeeld redelijkerwijs met de werkelijkheid overeenkwam. Dat is al een grote slag om de arm. Welk werkelijkheid? Welke cijfers? Welk gezichtspunt? Vervolgens de tot op heden bekende gegevens van Covid-19 erin gestopt. Et voilà, een rampenscenario. Alsof je het ene virus 1 op 1 met het verloop van een ander kunt vergelijken. Om maar een voor de hand liggende kanttekening te plaatsen. Bovendien zitten we midden in de huidige ellende en lijkt het me voorbarig om direct al vanalles te gaan extrapoleren.

 Neemt niet weg dat het een hoop kanten op kan en geen van die kanten zijn bekend, want nog niet doorlopen. Waarop bijv. het idee gebaseerd is om de lockdown langzaam te versoepelen roept bij mij grote vrgtkns op. Is er struktureel iets verbeterd? Volgens mij niet. Waarom dan eerst alles plat gooien en vervolgens bij gelijkblijvende randvoorwaarden ineens besluiten om de boel maar te versoepelen. Je kunt nog steeds besmet raken. En als je besmet raakt, weet je niet alleen niet hoe ernstig het gaat worden, maar er is ook nog steeds geen andere behandeling dan hopen dat het goed gaat. Dus het opheffen van de lockdown is in feite zeggen, dat die hele lockdown onzin is geweest. Een cijfermatige vergelijking van de aanpak in Zweden met die in de VK onderstreept dat mogelijkerwijs. Het gaat helemaal niet om het wel en wee van de bevolking maar om die van de instanties. Zoals de IC-druk verlagen, maar dat grapje kent een buitenproportioneel kostenplaatje. Minder afbouw van IC-bedden had een hoop ellende voorkomen èn was stukken goedkoper geweest. Net zoals het doorgaan met de ontwikkeling van een breedscala virusremmer na de SARS-heisa. De kortzichtigheid van de politieke kaste. Nogmaals. ik hou mijn hart vast voor de gevolgen van hun klimaataanpak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten