dinsdag 14 april 2020

Viraal_33

 Acht uur in de Penny. Geen wachtrij buiten. Lekker rustig binnen. Alleen jammer dat de groentenafdeling vrijwel leeg is. Speciaal daarvoor gisteren al niet gegaan. Lijkt of de boel een dag verschoven is. Geen ramp deze week. Moet toch nog een keertje heen. Inmiddels vallen gaten in de voorraden die vanuit Agnita niet aan te vullen zijn. Het uitzonderlijke van de situatie dringt langzaam door tot in de kleinste uithoeken. Nog vier weken uitzonderingstoestand erbij. Soit. Maar als het nog langer gaat duren?

 Had vandaag in Targu Mures moeten zijn voor mijn APK. Leek me geen goed idee om nu zonder dwingende urgentie in een ziekenhuis te vertoeven en zeker niet in een Roemeens ziekenhuis. Dus voorgesteld om de boel op te schuiven. Krijg ik als antwoord, dat ze op het ogenblik die controles niet uitvoeren en ze -voorlopig- uitgesteld zijn tot eind mei .... Het is, dat ik het zelf al niet zag zitten, had ik het anders moeten ruiken? Voor hetzelfde geld had ik daar voor nop gezeten! Roemenië en organisatie ... ze zijn niet echt aan elkaar besteed.

 Weggelopende artsen. Weigering om beschermende kleding te dragen. Ontslagen ziekenhuismanagers. Ik heb me de afgelopen tijd vaker verbaasd over het feit, dat het ondanks alles nog geen complete puinhoop is. Nu wil de oppositie ook nog ff gebruik maken van de situatie en heeft een serie eisen neergelegd als voorwaard om in te stemmen met de verlenging van de noodtoestand. Volgens mij is het net zo, dat de president nu kan handelen zonder goedkeuring door het parlement. Hij moet wel het besluit van verlenging nemen voordat de vorige periode van de noodtoestand verlopen is. Toch?

 Maar als het nog (veel?) langer gaat duren, wat dan? Gisteren ergens het getal van 15 jaar tegengekomen als normale ontwikkelings- en testtijd voor een vaccin. Lijkt me een schrijffout. Dan loop je altijd achter de feiten aan en niet zo'n beetje ook. En waarom die hele focus op een vaccin? Is het tegenmiddel geen beter idee? De geïnfecteerden hebben niks aan het vaccin en hoe werkzaam het bij de rest is .... ik weet niet, gezien de huidige situatie (haast) heb ik er weinig vertrouwen in. Ook van de zg griepprik is allang bekend dat het nauwelijks bijdraagt aan de gewenste weerstandsverhoging. En dat niet alleen vanwege het feit, dat het een cocktail van diverse griepvira is en je maar moet afwachten of de vigerende daar een beetje bij in de buurt zit. Het is meer psychologisch dan concreet medisch.

 Als die 15 enigszins met de werkelijkheid overeenkomt, wordt de wereld met de vaker genoemde twee jaar weer een rad voor de ogen gedraaid, een wortel voor de neus gehouden. Doe mij maar gewoon een werkend medicijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten