woensdag 1 april 2020

Overleven?

 "Wil de euro overleven, dan zullen links- of rechtsom meer transfers of risicodelingen plaats moeten vinden tussen noord en zuid. Dat kan enigszins verhuld via de (risico)spreiding van de financiële lasten via Euro-obligaties of rechtstreeks via het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), zoals onlangs op volkskrant.nl door ­Arnoud Boot en Dirk Schoenmaker (Columns & Opinie, 26 maart) is bepleit. Maar dit zijn uitvoeringen van hetzelfde basisidee: een systeem dat ongelijkheden tussen de eurolanden beperkt. Zijn landen als Nederland daartoe niet bereid dan is de sombere conclusie dat de toekomst van de euro op het spel staat. En met de euro ook de EU. Bij de vorige eurocrisis in 2010 is de ontwerpfout van de euro niet gerepareerd. Laten we deze keer niet dezelfde fout maken. Een goed ontworpen transfersysteem is dus niet alleen een teken van saamhorigheid, waarvan momenteel terecht veel sprake is, maar domweg noodzakelijk in een muntunie."

 Een citaat uit een opinie-artikel (Coronavirus legt een nieuwe bom onder de euro) van twee hooggeleerde heren in de VK van vandaag. Niet zomaar hooggeleerd, maar hooggeleerd in de economie. Nu heb ik ooit eens ergens gelezen dat economen altijd overal naast zitten, als het om voorspellen gaat. Dus het verhaal van deze conclusie voorlopig maar ff met een korrel zout nemen. Bovendien klinkt hun conclusie mij eerder als muziek dan als een rampenscenario in de oren en dan bedoel ik niet het door hen bepleitte systeem dat ongelijkheden tussen de eurolanden zou moeten beperken.

 Ook zij maken weer een smiechterige draai, als ze eerder ik het artikel stellen: "Dat die schulden als gevolg van de coronacrisis op­lopen, kan deze landen niet worden aangerekend, al helemaal niet omdat zij juist relatief zwaar getroffen zijn." Dat is maar de halve waarheid. De schulden lopen zo hard op omdat de reserves ontbreken, want die zijn in de voorbije jaren niet opgebouwd wat in landen als Nederland wel is gebeurd, integendeel zelfs in elk geval in Italië en Frankrijk!! En waarom zouden die landen daar überhaupt ooit mee aan de slag gaan, als ze straks rechtstreeks of indirect aangesloten worden op een financieel infuus uit het Noorden. Tell me. Dat klinkt me hoogst onwaarschijnlijk in de oren. Onnatuurlijk zelfs. Maar dat zal er mee te maken hebben dat het economie is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten