zaterdag 11 april 2020

EU

 Het gaat traag. Het kost moeite. Nooit gedacht dat mijn spitenthousiasme beïnvloed zou kunnen worden door macro-economische discussies op Europees niveau. Ik krijg meer en meer de neiging om eens schoon schip te maken in de EU-krochten. Een volksraadpleging zal niet werken. Ik denk dat de denkbeelden per land niet zoveel zullen verschillen van de opstelling van hun politieke leiders. Al is het maar vanwege de nationale berichtinggeving cq stemmingsmaking.

 Dan maar een EU in twee verschillende snelheden? De Noordse stress tov de zuidelijke lethargie? De neuro parallel aan de zeuro. Het is allemaal al eens geopperd. Als ze nou eindelijk eens er voor zouden zorgen, dat al die afspraken, die ze met elkaar maken tenminste door iedereen worden nagekomen en ze niet bijv. bij een land als Frankrijk steeds weer terugdeinzen voor maatregelen. Dat Hongarije en Polen wel op het afglijden van hun decromatische rechtstaat worden afgerekend maar landen als Italië en Frankrijk niet op hun gebrek aan begrotiongsdiscipline legt de makke bloot van de hele EU flauwekul. En dan nu ook nog serieus iets willen met zo'n boevennest als Albanië. Alsof ze niet al genoeg probleem hebben, die ze niet aan kunnen!

 Neem het budget, het geld van de begroting. Zolang als niet iedere euro verantwoord kan worden, geen cent erbij!. Heel simpel. Posten wegstrepen, waar uitgaven in verdwijnen zonder dat duidelijk is waar het is gebleven, maar wel achter het geld aan gaan. Kost geld maar gaat gegarandeerd ook geld opleveren cq minder kosten. Scherper begroten, minder slagen in de lucht. Enkel met overkoepelende zaken bezig zijn en niet met het verrijken van lokale bobo's en andere snelle jongens. En in dat kader komt de begrotingsdiscipline van de deelnemende landen vanzelf aan de orde. Als iedereen er voor zorgt om zijn/haar broek zelf op te houden, hoeft er heel wat minder geld via Brussel rondgepompt te worden.

 En dan zou je natuurlijk ook iets moeten (kunnen) doen aan de mentaliteit van de Eurocraten. Minder zelfpijpende ego's zou prettig zijn. De EU & Co is er voor de deelnemende landen en niet omgekeerd. Volgens mij is dat van begin af aan de mist in gegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten