maandag 27 april 2020

Houdbaarheid

 De uitzinnige uitroep van vanmiddag neem ik terug. Niet de inhoud, wel de uiting. Weinig goede ervaringen in het algemeen met enthousiaste constateringen van vooruitgang en/of geboden mogelijkheden. En zeker op het terrein van het opstarten van een moestuin. Dus voor de goede orde; ik heb niks gezegd, enkel iets gedacht.

 Waar ik in de aanloop naar het volgende seizoen, waar ik nu absoluut niet mee bezig ben, wel beter op mag letten, is de houdbaarheidsdatum cq de waarschijnlijke periode met voldoende kiemkracht van het zaad. Tussen inpakdatum en einddatum gebruik zitten in het algemeen 3-5 jaar. Ik verbruik zelden, muv spinazie, de hele inhoud van een gekocht zakje zaad. Doe minimaal twee jaar maar meestal langer met het spul. Bewaar het tussentijds droog en vorstvrij, misschien niet koel genoeg, maar hier is het zeker geen 20+ qua binnentemperatuur in de winter. Maar in het geval je iets koopt in 2020 en het is verpakt in 2017, dan is het mooi meegenomen, als het de einddatim 2022 heeft maar in feite heb je dan al drie jaar gebruik verloren.

 Geen idee hoe nauw het luistert. Inpakdatum hoeft bijv. weer niks te zeggen over het jaar, waarin het zaad is geproduceerd. Maar stel dat beide overeenkomen koop ik dan iets wat vergelijkbaar is met gedroogde waar à la spaghetti of neigt het meer in de richting van zoiets als kaas en heeft het op een gegeven moment z'n beste tijd gehad? Ik zou dat beter in de gaten moeten houden. Zal dit jaar niet helemaal lukken. Dadels schijnen het honderden jaren te kunnen overleven, maar die zaai ik niet. De erwten met een einddatum van 2015 hadden er in elke geval helemaal geen zin meer in.

 Update: Niks vorstvrij, -20 ºC en droog of op z'n minst afgesloten in de koelkast. That's it.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten